Schranshoeve

Deze site heeft een rijke geschiedenis en is nog steeds een populaire trekpleister voor de Zemstenaar. Er vinden allerlei sociaal-culturele activiteiten plaats. Het groene park met vijver rondom de hoeve is openbaar en recreatiegebied. Kinderen kunnen zich uitleven op de speeltuin.

Geschiedenis

De oorsprong van de Schranshoeve, het toenmalige Hof van Waenenrode, gaat terug tot 1543. Het hof was toen in het bezit van Jacob Schooff, lid van één van de meest vooraanstaande adellijke families in het Mechelse. Waenenrode was een pachthof: de hoeve met de omliggende landerijen en andere gronden brachten de eigenaar een flinke stuiver op. Oude documenten wijzen op de aanwezigheid van een luxueuze hoeve met een walgracht. Pas vanaf de 18de eeuw wordt de naam ‘schrans’ gebruikt.
Later meende men dat ‘schranshoeve’ verwees naar het feit dat het hoevecomplex bescherming moest bieden (zich verschansen) tegen soldaten die de scheepvaart op het Kanaal van Willebroek bedreigden. De hoeve was immers een vestigen: ze was omringd door een slotgracht en toegankelijk via een brug. De U-vormige hoeve met poortgebouw werd in de jaren 1970 gerestaureerd.
De hoeve werd vernield bij gevechten in september 1914 tussen Belgische en Duitse soldaten en in 1920 heropgebouwd naar de vroegere toestand.

Ook op deze locatie:

Restaurant De Schranshoeve
Heb je interesse om de schuur van de Schranshoeve te huren, klik hier!

Naar top