Sluistoren en watermolen van Weerde

Deze is beter gekend als de 'Weerdse molen'.

De overblijfselen van dit bouwwerk in combinatie met de meanderende rivier De Zenne en uitgestrekte weilanden leveren prachtige plaatjes op.
Tot 1914 stond hier de prachtige sluistoren van Weerde. Hij regelde het debiet voor de watermolen. De sluis werd gebouwd op de plaats waar het getijde ophield zodat er nooit een tegenstroming was. De eerste steen van de sluistoren werd gelegd in het midden van de 13de eeuw.
De sluis, de water- en graanmolen en later (1639) de volmolen waren achtereenvolgens eigendom van de hertog van Brabant, de abdij van Grimbergen en de stad Brussel. De bewoners van de streek waren verplicht hun granen hier te laten malen. Daarnaast inde men nog de vis-, sluis- en vaarrechten.
In september 1914 verwoestte Duits kanonvuur het hele complex.

Momenteel staat enkel de ruïne van de sluistoren nog overeind. Al is er veel vraag naar om het oorspronkelijke gebouw in ere te herstellen en terug op te bouwen. Maar momenteel is dat nog niet aan de orde. 
Bij een wandeling of fietstocht langs het pad naast de Zenne springt dit bouwwerk meteen in het oog en kan je nog dagdromen over de tijd dat het nog een volwaardig, bedrijvig gebouw was.

Zie ook:
Een meer uitgebreide blik op de geschiedenis kan je hier terugvinden.
De wandelingen Weerdse Kronkelwandeling , Sluistorenpad en Rubenswandelpad lopen hierlangs.

Naar top