Hofstade-Strand, Publiek Geheim (6 km)

Hofstade Strand, in de volksmond ook 'De Plage' genoemd, is een gekend recreatiedomein. Maar wat nog interessanter is, is de rijke geschiedenis ervan. Jaren geleden was dit al een uniek park waar de mensen van alle uithoeken van België naar afzakten. Het werd dan ook uitgeroepen tot één van de bijzonderste plekken van onze regio.

Bij deze wandeling kan je alle geheimen te weten komen door de infoborden die op het parcours werden geplaatst. 

Vroeger
Voor de aanleg van de verhoogde spoorweg Mechelen-Brussel had men massa's grond nodig. In 1902 begon men met het uitgraven van de putten. Door natuurlijke afvloeiing liepen deze putten vol met water waardoor er meren ontstonden.
Talrijke omwonenden ontdekten de putten als een welgekomen verfrissing tijdens de hete zomers van de jaren '20. Algauw kwamen duizenden baders vanuit alle uithoeken van België naar Hofstade.


Vanaf dan ontstond een bekend recreatiegebied dat werd uitgebouwd met cafés, restaurants, souvenirwinkeltjes,... Niets ontbrak om de mensen te entertainen: kermisattracties, danstenten, missverkiezingen, speeltuinen, roeibootjes, toeristentreintje,... je kon het allemaal in Hofstade beleven.
Er werden campings opgericht waar vakantiegangers konden verblijven. Op het domein zelf was er een jeugdherberg die nog steeds dienst doet als sportverblijf.

Sporters kwamen er aan hun trekken op de wielerpiste, het openluchtzwembad, de rolschaatsbaan, het zeilbotenhuis, de tennis-en voetbalvelden,... 

Nu
Inmiddels ligt de nadruk nog steeds op het sportieve aspect van het domein.


Het is in beheer van Sport Vlaanderen die het uitbaat als sport-en recreatiedomein. Er werd geïnvesteerd in heel wat sportterreinen: hoogtouwenparcours, bmx- en mountainbikeparcours, finse piste, boogschietstanden, klimmuur, skatepark, voetbal- en basketvelden,... Op het mooie uitgestrekte meer kan men tal van watersporten beoefenen zoals zeilen, windsurfen, kajak,...

Momenteel wordt er gewerkt aan de wederopbouw van het openluchtzwembad. Ook dit wordt weer een pareltje in het grote aanbod.

Voor de recreatieve gebruiker is er het strandgedeelte, de drank-en eetgelegenheden (Zuiderbad en Zomerlust), de speeltuin, hondenlosloopweide en tal van wandelmogelijkheden.

Naar top